Dzisiaj przyglądniemy się Hiszpanii.
Zacząć należy od tego że owszem Francja jest liderem w europie produkując największe ilości wina, ale Hiszpania ma największą powierzchnię w europie na której znaleźć można winnice.
Na tej powierzchni znajduje się ok 70 regionów winiarskich.
Spróbuję przedstawić kilka z nich ;
ANDALUZJA - położona na południu Hiszpanii. Panuje tu śródziemnomorski klimat z wpływami oceanu Atlantyckiego. Stąd pochodzi deserowe półsłodkie znane wszystkim choćby z nazwy sherry. Jeden z najpopularniejszych hiszpańskich trunków.
Sherry fino - wytrawne i lekkie o zawartości ok 15 % alkoholu, który winiarz dodaje do wina.
Sherry oloroso - ciemne i ciężkie wino do którego winiarz dodaje alkoholu aż do wartości 18 %
Sherry słodkie to wciąź sherry wytrawne jedynie dosłodzone np sokiem z wysuszonych gron pedro ximenes.
To znane wino powstaje głównie z odmian winorośli; moscatel, palomino i pedro ximenes.
BALEARY - to archipelag wysp Minorka, Majorka, Ibiza ( mekka diżejów ) i wiele pomniejszych.
Klimat łagodny, śródziemnomorski. Powierzchnia górzysta. Dominują uprawy winogrona, oliwek, migdałowców i figowców.
W tym regionie 75 % produkcji to wina czerwone. Najlepsze z nich to te dojrzewające w dębowych beczkach z odmiany monte negro. Mają intensywny kolor i owocowy aromat. Zharmonizowane i cudownie delikatne.
Na wyspie gdzie spędza sie wakacje, Majorce hoduje się znane z etykiet winogrona czerwone; syrah, merlot, cabernet sauvignon, pinot noir i inne. Mniejszą część zajmują winogrona białe; chardonnay, muscatel, riesling, sauvignon blanc.
WYSPY KANARYJSKIE - wyspy pochodzenia wulkanicznego o suchym klimacie 100 km od wybrzeży południowego Maroka. Ze względu na peryferyjne położenie zachowały się tu krzewy szczepu bujariego i gual nie zniszczone przez plagę filoksery, która zdziesiątkowała europejskie winnice w latach osiemdziesiątych.
KASTILIA-LA MANCHA dominuje tu produkcja win stołowych, białych. Lekkie o średniej mocy wina przeznaczone głównie na rynek wewnętrzny. Powierzchnia tego regionu to połowa wszystkich upraw winogrona w Hiszpanii.
Na terenie La Manchy produkuje się także wina o oznaczeniu Estates Wine. Oznaczenie przyznawane jedynie wyjątkowym, docenianym przez ekspertów winom.
KASTILIA-LEON w dolinie rzeki Duero uprawiane są jedne z najlepszych winogron na świecie.
Tutaj też znajduje się region DUORO wpisany na listę UNESCO. Jest to jeden z pięciu regionów winiarskich na świecie wpisanych na tę listę.
W regionie Duoro 90 % upraw zajmują krzewy odmiany tempranillo ( pisałem o winie z tej odmiany 4.06.2016 które pojawiło się w Biedronce )
Przyjęta jest następująca klasyfikacja win czerwonych:
jowen - wina nie dojrzewające w beczkach lub dojrzewające nie dłużej niż dwanaście miesięcy
crianza - wina dojrzewające conajmniej dwadzieścia cztery miesiące
reserwa - wina dojrzewające co najmniej trzydzieści sześć miesięcy z czego dwanaście w beczkach
gran reserva - wina dojrzewające co najmniej sześćdziesiąt miesięcy z czego minimum dwadzieścia cztery w beczkach
RUEDA to niewielki region na południowy zachód od Valladolid.
Posiada klasę D.O. (Denominacion de Origen) dla win białych.
Wina z tą klasa prócz pochodzenia muszą być wytworzone z określonych winogron. Uprawy tych winogron muszą mieć odpowiednią wydajność. Określony jest nawet zakres informacji na etykiecie.
Główne odmiany tego regionu to viura, palomino, verdejo i kilka w mniejszych ilościach.
TORO to apelacja w dolinie Duero z surowym, kontynentalnym klimatem i piaszczysta glebą pełną kamyków.
Tinta del Toro to charakterystyczna czerwona odmiana tego regionu oraz malvasia odmiana biała.
Tinta del Toro to ok 80 % upraw z czego duża część to 50 letnie krzewy.
PENEDES bardzo znana apelacja Kataloni. Położona nieopodal Barcelony.
Produkuje się tutaj wino CAVA. W języku Hiszpańskim oznacza piwnicę.
Zazwyczaj to wino białe choć zdarza się, także różowe. Najczęściej do produkcji Cavy używa sie odmian macabeo, parellada i xarello. Charakterystyczne aromaty to zielone jabłko, cytrusy i ananasy.
By wino mogło sie nazywaz Cava musi spełnić restrykcyjne wymagania.
Leżakuje minimum trzydzieści miesięcy i ma prawo do określenia gran reserva.
LA RIOJA jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich Hiszpoani, którego nazwę znajdziecie na etykietach.
Region dzieli sie na trzy okręgi;
Rioja Alta - leży na zachodzie i najwyżej w La Rioja.
Główną odmianą jest tempranillo.
Rioja Baja - okręg ma gorący klimat i małą wilgotność. Dozwolone tu jest podlewanie winnic czego się nie robi w innych regionach. Powstające tu wina maja głęboka barwę i sporo alkoholu.
Rioja Alavesa - posiada klimat podobny do Rioja Alta ale słaba glebę.
Wytwarza się tu wino o bogatych aromatach i wyższej kwasowości.
NAWARRA to północna część Hiszpanii.
Prym wiedzie tu odmiana tempranillo i garnacha. Prucz nich znajdziemy chardonnay, merlot i cabernet sauvignon. Największa produkcja to wina czerwone, tuż
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz